Как да се грижите за стойката си, работейки в споделеното работно пространство

Съвети

  |  

Как да се грижите за стойката си, работейки в споделеното работно пространство

Работата в споделено работно пространство може да бъде вълнуващо и продуктивно изживяване, но е важно да обърнете внимание и на грижата за своето физическо благополучие, включително поддържането на правилна стойка. Тъй като избягвате стандартния офис и се намирате в динамична среда, следването на някои съвети и упражнения може да ви помогне да запазите здравето на гърба, врата и раменете, докато работите в споделеното работно пространство.

1. Настройте работното си място правилно

Започнете с организиране на работното си място. Регулирайте височината на стола и монитора, така че да може да работите с изправен гръб и правилно поддържани рамена. Важно е да имате подходящо подплатен стол и да избягвате дълги периоди на седене. Поставете си аларма за по често напомняне да станете и разтегнете мускулите си.

2. Практикувайте упражнения за стойка

Следвайте прости упражнения за поддържане на стойката си. Например, правете планк за укрепване на коремните мускули и гърба. Използвайте упражнения за разтягане 2-3 пъти седмично, като плуване и йога, за да подобрите гъвкавостта на мускулите и стойката си.

3. Постигнете баланс между седнала и правостояща работа

Променяйте позициите си между сядане и правостояща работа. Използвайте висок стол или стойка за лаптоп, за да работите прави за кратки периоди. Този баланс помага да разпределите натоварването по тялото си и намалява стреса върху гърба и вратните мускули.

4. Практикувайте правилното поддържане на главата

Специално внимавайте как поддържате главата си, когато работите на компютър. Главата трябва да бъде в правилна позиция, а не протегната напред. Следете за това да не навеждате главата си надолу към екрана. Това ще помогне за предотвратяване на напрежението във вратната област.

5. Правете редовни почивки

Последно, но не на последно място, правете редовни почивки. Ставайте, разтъпчете се, направете няколко кръгови движения с раменете. Кратките почивки помагат да се отпуснат мускулите и да се поддържа стойката.

Грижата за стойката ви е важна не само за здравето, но и за подобряване на продуктивността в споделеното работно пространство. Следвайки тези съвети и упражнения, ще можете да работите по-комфортно и с по-малко стрес върху тялото си.