The Lounge CoWorking space. 3 предимства на споделеното място за работа

Съвети

  |  Николай Димов

3 предимства на споделеното място за работа

Противно на очакванията, споделени места за работа съществуват сравнително отдавна. Още през 1995 г. в Берлин няколко IT ентусиасти създават първото по рода си споделено пространство. Както можете да си представите то е раздвижено, цветно, удобно и снабдено с всичко нужно за новаторите. От там тази мода се прехвърля отвъд океана и постепенно споделени места за работа се официализират и стават част от нормалните бизнес течения. А вече - през последните 10 години набират популярност главоломно и все повече и повече хора и фирми предпочитат този начин на работа.

Защо споделените пространства са толкова привлекателни? Ето и една кратка класация, която да разкрие предимствата на coworking space:

1. Разнообразие и свобода.

Офисите са често скучни и не ни предразполагат към желание за действие, а по-скоро ни стагнират и смачкват креативността и алтернативното мислене. Към точно обратното ни тласка споделеното пространство за работа. Както вече споменахме, тези пространства са често разчупени и свежи – точно каквито са и обитателите им. В един coworking space имаме свободата да организираме времето си както сметнем за добре, спрямо личната си мотивация, а не съобразявайки се с остарели норми. И дори една такава среда да не е подходяща за абсолютно всяка професия, то за повечето и онези, практикувани предимно от млади хора, то е перфектно!

3 предимства на споделеното място за работа

2. Вдъхновение.

Проблемите с вдъхновението често идват от неприятна обстановка или твърде много удобства. Момент, но нали споделеното пространство за работа е удобно? Да, но тук става дума за работата от вкъщи. Нека вземем под внимание фрилансър. Независимо от професията му, ако работи от вкъщи, тенденцията е организмът му да не се събуди напълно, а от там това забавя и мозъчната дейност и продуктивността. Напълно противоположното също не е хубаво – ако сме в стриктна и унифицирана среда, със скучни бели стени и мълчащи хора. Както с всичко друго в живота, с работата и средата е същото – истината е в баланса. Споделеното пространство дава точно това. Балансирана среда, която дава възможност да я моделираш както прецениш, за да те предразполага да твориш.

3. Общност.

Когато избираш работно място винаги стои въпросът за колегите. Дали ще се стиковате, дали няма вече изградените ви работни навици да се сблъскат и куп други евентуални проблеми. При споделеното пространство за работа този казус не присъства. Сами можем да избираме колко и с кого да общуваме. Едно е сигурно, че всички там са еднакво ентусиазирани, отворени и свежо мислещи хора. Чудесни предпоставки за създаване на една общност от себеподобни, които да черпят знания и мнения едни от други.